Historien om Bergevi IP och Främmestads IK
Bergevis historia av Tore Enström, 2007
Fotbollen började inom klubben hösten 1951. Matcherna spelades de första åren i en beteshage på Lindås Gård i Främmestad.
Innan den stora kommunsammanslagningen 1952 hade Främmestads kommun köpt ett markområde, av Lennart Lundin, Lilla Berg, som överlämnades till FIK för att klubben där skulle kunna bygga en idrottsplats.
Det blev många frivilliga dagsverken av medlemmarna, man fick börja med att ta ner en del träd och ta upp stubbar i övre delen av marken, det var sankmark som fick dräneras ordentligt.
Så småningom fick man ordning på marken och kunde så gräs på hösten 1954. Samtidigt byggdes en omklädningsbyggnad, det arbetet lejde man bort till byggmästare Ivar Johansson, Solhaga.
Söndagen den 29 juli 1956 var en stor dag för FIK, då kunde idrottsplatsen invigas, vilket gjordes av Västergötlands Fotbollsförbunds sekreterare Sam Hassel, Skövde.
En tävling om namn på idrottsplatsen hade varit utlyst och man fick följande namnförslag:
Bergavallen Bergevi Bergevivallen Fiksvallen Främmevi Främmevallen Främmvallen Främmestadsvallen Hagavallen Murebergsvallen |
Murebovallen |
44 personer röstade på 19 olika namnförslag och det bestämdes att idrottsplatsen skulle heta BERGEVI. Det var hela 12 personer som hade föreslagit Bergevi och vi gjorde en lottdragning bland dessa 12 personer. Vann gjorde Bengt Ivehag, som fick ett pris. Naturligtvis skulle det spelas en fotbollsmatch också. Vi lyckades få hit IK Gauthiod från Grästorp, som då spelade i division 4.
Följande lag från FIK spelade:
1 Stig Lundin 2 Nisse Hermansson 3 Lars Eklund 4 Ingemar Ivehag 5 Gunnar Hermansson |
6 Börje Enström 7 Per-Axel Rasmussen 8 Stig Ivehag 9 Elver Ivehag . |
10 Gunnar Hansson |
FIK vann med 3-1 och målen gjordes av Elver Ivehag. Bröderna Ivehag hette då Johansson.
Hösten 1962 köptes mera mark till Bergivi från Bror Persson, Murebo och Främmestads egendom.
1963 byggdes en fotbollsplan (B-plan) på mark som inköptes från Murebo. Hösten 1966 var B-planen klar att tas i bruk. Samma höst började en stor om- och tillbyggnad av A-planen. Hela planen flyttas ner en bit och i ändan av planen anläggs en mindre fotbollsplan (C-plan). Det blev ett stort arbete som fick ta en del hjälp av Skanska, där Lars Eklund var anställd. Lars blev arbetsledare för det hela och mycket frivilligt arbete förekom.
Eftersom det ej fanns någon klubblokal i den nuvarande byggnaden på Bergevi hyrde klubben en lokal på andra våning i Bygdegården.
För första gången i klubbens historia spelade herrlaget i division fyra 1968. Första hemmamatchen spelades mot Skogslund IF. Matchen spelades på B-planen, då A-planen var under ombyggnad.
Följande lag från FIK spelade:
1 Sture Johansson |
5 Anders Corén 6 Allan Velander 7 Håkan Andersson 8 Leif Svensson 9 Svante Gunnarsson |
10 Ingemar Ivehag |
Resultatet blev 1-1 och Ingemar Ivehag gjorde målet.
I samma serie spelade Skogslund, Arentorp, Tun och Tråvad. Tyvärr blev det endast ett år i 4-an. I den mycket jämna serien åkte FIK ut på 18 poäng.
1972 påbörjades nybyggnaden av ELJUSSPÅRET. I december samma år kom beslutet att FIK fick AMS-bidrag för nybyggnad av klubbstuga samt omklädningsutrymmen, duschrum, bastu m m. Trots statliga och kommunala bidrag fordrades mycket frivilligt arbete av medlemmarna.
1974 stod hela bygget klart. Det blev så fint att kommunen hyrde in sig en tid för förskolans verksamhet. Det gick bra att samordna då förskolan hyrde lokalen på dagtid. Tage Brolins byggnadsfirma stod för det mesta av arbetet med byggnationen.
1975 köptes mera mark av Lennart Lundin för lekplats och åskådarplatser med mera.
1976 byggdes en bevattningsledning från ån Nossan (c a 1 500 meter) till Bergevi.
1977 byggdes C-planen om och dräneringen förbättrades. Ytterligare omklädningsutrymmen byggdes samt tvättstuga, torkrum och ett förråd innehållande kontor, sammanträdesrum, varmförråd samt ett större kallförråd för verkstad med mera.
1979 vann damlaget division 2 och tog klivet upp i Allsvenskan (dåvarande division 1). Stor del i detta hade tränaren Kjell Andersson. Detta är bland det största som hänt i FIK.
Lördagen den 26 april 1980 kl 15.00 var det Allsvensk seriepremiär på Bergevi mot Quinnornas BIK från Karlstad.
Följande lag från FIK spelade:
1 Britt-Marie Davidsson – Bäckström |
11 Katarina Roos – Åhs |
Resultatet blev 4-1. Anna, Gunilla, Annika och Yvonne M gjorde var sitt mål.
Laget spelade 7 år i Allsvenskan.
1981 köptes mera mark från Främmestads Egendom för bland annat byggande av grusplan.
1982 var grusplanen med belysning klar att ta i bruk. Marken räckte också till en mindre gräsplan (D-planen). Några belysningsstolpar sattes upp på B-planen (träningsbelysning).
1983 byggdes garage och förråd i anslutning till grusplanen.
Stor om- och tillbyggnad av elljusspåret, ny belysning, bättre dränering m m påbörjades 1987.
Ytterligare en fotbollsplan har byggts på mark tillhörande gården Kröseslätt (Krösevi) c a 2 km från Bergevi. Denna gräsplan ligger på torr mark och kan användas tidigt på våren.
Under senare år har gjorts omfattande reparationer på duschrum samt diverse underhåll av byggnader. Motionshallen har flyttats till varmförrådet. Ett särskilt rum för orienterarnas kartor m m har byggts in i kallförrådet.
Oljepannan ersattes med bergvärmeanläggning 2002.
Om- och tillbyggnad av lekplats planeras. Orienterarna har en stor verksamhet både bland seniorer och ungdom.
2007 fanns bland fotbollen på herrsidan 2 seniorlag, 1 juniorlag och 4 ungdomslag. På damsidan fanns 1 seniorlag och 4 ungdomslag. Fotbollsskola har funnits under många år för de allra yngsta.
Varje fredag kväll året om går det att bada bastu på Bergevi.
Vid större tillställningar finns servering på Bergevi, den sköts av damklubben, som också har ett solarium som mot en mindre avgift kan användas. Damklubben har under många år ordnat aktiviteter, vars överskott gått direkt till ungdomsidrotten.
Sedan några år tillbaka finns även en herrklubb, som också ordnar aktiviteter, där överskottet går till ungdomsidrotten.
En så stor och omfattande verksamhet som har förekommit har ej gått att sköta enbart genom frivilligt arbete.
Sedan 1974 har olika lönebidragstjänster förekommit.
Bergevi har under alla år varit väldigt väl utnyttjat, en fin tillgång för Främmestadsborna, även för boende i Bäreberg och Trökörna, under senare år även Malma.
Hälsar Tore Enström, nedtecknat 2007